De imagocheck door Sascha Bertus de stijlstrateeg

Tips voor de ultieme sollicitatie-outfit

‘Doe ik voor mijn sollicitatie dat leuke jurkje aan of ga ik toch meer op safe in een pak?’ vraagt een klant aan mij tijdens de training Impact met Imago. Bijna 10 jaar geleden was een soortgelijke vraag van een collega tijdens een sollicitatietraining voor mij de aanleiding om image consultant te worden. Of eigenlijk het antwoord van de trainer destijds. Die gaf als antwoord: ‘Trek je mooie pak maar aan.’

Voor mij riep dit antwoord alleen maar meer vragen op: hoezo een pak, past dat wel bij de organisatie waar je gaat solliciteren? Hoe ziet dat pak er dan uit?  Welk materiaal is geschikt en welke kleur(combinatie)? Past een pak wel bij de drager, hoe voelt hij/zij zich daarin? etc…

 

Stem je sollicitatie-outfit af op de kernwaarden van de organisatie

In een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek mag aandacht voor je ‘verpakking’ niet ontbreken. De branche, organisatie en functie waarin je gaat werken, zijn van invloed op jouw imago. Mensen verwachten bepaalde eigenschappen, gedragingen en kleding van jou, omdat je in een bepaalde organisatie werkt. Jij wordt niet alleen inhoudelijk beoordeeld, er wordt ook gekeken of jij past in het beeld dat de organisatie wil uitstralen. Bekijk jezelf eens vanuit het perspectief van de organisatie waar je solliciteert: welke waarden zijn daar belangrijk?

Veel organisaties beschrijven hun kernwaarden op de website. Dit is voor jou belangrijke informatie die je kunt gebruiken om te visualiseren in je sollicitatie-outfit. Daarbij is het ook van belang om je visuele signalen af te stemmen op wat je zegt. Kom met goede argumenten waarom je goed zult functioneren in de betreffende baan en draag daarbij de kleding die deze verbale signalen ondersteunt. Vertel je dat je een perfectionist bent en aandacht besteedt aan details, zorg dan voor een perfect op elkaar afgestemde outfit die eruit ziet ‘om door een ringetje te halen’. Beweer je dat je serieus en verantwoordelijk bent, draag dan geen bloemenprints of Happy Socks, maar kies voor een klassieke en ingetogen stijl zodat de aandacht naar de inhoud gaat en niet blijft hangen op de buitenkant. Ben je 50+ en bang dat je als ’te oud’ wordt beoordeeld? Zorg er dan voor dat je outfit ‘van deze tijd’ is en kies voor frisse kleuren en innovatieve materialen of vormen.

 

Totaalplaatje

De eerste indruk die je maakt, begint op het moment dat je een organisatie binnenstapt. Denk daarbij aan het totaalplaatje: kleding, tas, schoenen, etc. Dit moet goed op elkaar afgestemd zijn en passen bij de functie waarop je gaat solliciteren. Ook de jas die je draagt (en uitdoet tijdens het gesprek) moet passen in het geheel. Dat je geen casual jas draagt over een kostuum of mantelpak lijkt een open deur, maar je moest eens weten hoe vaak het voorkomt. Bekijk jezelf goed in de spiegel voordat je het bedrijf binnenstapt. Zit je haar goed en zit er niets tussen je tanden?

 

In welke outfit ga jij solliciteren?

Kom je er zelf niet uit, laat dan je outfit beoordelen door een image consultant. Dit is een van de onderdelen van de nieuwe training: de Sollicitatie Wasstraat. Room to Grow heeft deze nieuwe en unieke training ontwikkeld in samenwerking met experts op het gebied van video-pitchen, zakelijke portretfotografie en LinkedIn profilering. De Sollicitatie Wasstraat voorziet je in 1 dag van alle praktische tools die nodig zijn voor een succesvolle sollicitatie. Hoe handig is dat!Blog door Image Consultant Sascha Bertus van Room to Grow Rommen Bravenboer Fotografie verzorgt de fotografie van deelnemers aan de Sollicitatie Wasstraat van Room to Grow. De Sollicitatie Wasstraat is een van de trainingen van Room to Grow, dé expert in profilering en personal branding. Hierin worden professionals in één dag voorzien van alle tools voor een succesvolle sollicitatie: een up-to-date LinkedIn profiel, videopitch, sollicitatie-outfit advies én natuurlijk een professionele profielfoto. Met een professionele profielfoto laat je zien dat jij de zaken professioneel aanpakt. De foto gebruik je voor al je (zakelijke) profielen en om mee te sturen met je sollicitatiebrief. Ester Bravenboer, de visagist van Rommen Bravenboer Fotografie, zorgt met een subtiele make-up voor een verzorgde en natuurlijke uitstraling. In de Sollicitatie Wasstraat zet je de puntjes op de i voor een succesvolle sollicitatie.

 

Ik ben een ervaring rijker na de Sollicitatie Wasstraat: ik heb een professionele profielfoto, mijn LinkedIn pagina is geüpdatet, ik heb een mooie pitch gemaakt en als laatste heb ik tips gekregen voor een sollicitatie-outfit. Kortom, ik ben weer sollicitatieproof!’ – Helma Vermeulen, Eventmanager.